T azminat Davaları
Pek çok sebebe bağlı olarak açılan tazminat davaları çeşitli sebeplerden dolayı bireylerin karşısına çıkabilir. Genel anlamda bir kişinin uğradığı haksızlık sonucunda ortaya çıkar. Kişi yaşadığı sorunun peşini bırakmaz ve hakkını savunmak için dava açar. Haklı olan taraf da iyi yürütülen süreç içerisinde bu davayı kazanır.
Tazminat Davası Nedir?
Bir kişinin haksız bir fiil sebebiyle gördüğü manevi ya da maddi zarar karşısında istediği hakka tazminat denir. Fakat bir tazminat sorumluluğundan bahsedilebilmesi için ilk olarak borca aykırı bir davranış sonucunda sözleşmenin ihlal edilmesi gerekir. Yaşanan bu ihlalden kaynaklı olarak bir zarar meydana gelmelidir. İhlal fiilinde uygun nedensellik bağı görülmesi gibi çeşitli şartların da oluşması gerekir.
Kişi uğradığı haksız olay sonucunda tüm zararının karşılanabilmesini talep edebilmek için bir dava açmalıdır. Bu dava ise tazminat davası olarak hukuk terimleri arasına girer. Kişi uğramış olduğu haksızlık sonucunda tamamen manevi ya da maddi olarak zararını para karşılığı olarak talep edebilir. Tazminat davalarını kazanmak için iyi bir profesyonelden yardım almak istiyorsanız sizlere yardımcı olabilirim.
Tazminat Davaları Nedenleri
Tazminat davalarının pek çok nedeni vardır. Bu davalar çok çeşitli olmasıyla beraber bazı çeşitlerine daha sık rastlanabilir. Tazminat davaları nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
- Boşanma sonucunda açılan maddi ve manevi tazminat,
- Nişan bozma sonucunda açılan maddi ve manevi tazminat.
- Oluşan iş kazası sonucunda açılan maddi ve manevi tazminat,
- Doktorun hatalı uygulamaları sonucunda açılan tazminat,
- Hakaret sebebiyle kişinin haklarına saldırı sebebiyle açılan maddi ve manevi tazminat.
Tazminat Davası Süresi
Tazminat davalarında zaman aşımı süresinin olup olmadığı pek çok kişi tarafından merak edilir. Tazminat davaları çok çeşitli olduğu gibi zamanaşımı süresi de aslında davadan davaya değişiklik gösterecektir. Davalar için belirli bir süre belirtilmiştir. Eğer bu süre içerisinde kişi tarafından herhangi bir durumda dava açılmazsa bu dava bir zaman sonra zamanaşımına uğrayacaktır. Zamanaşımı gerçekleşmiş olan davalar ise mahkemeye gidemez. İstisna dışı durumlarda olayın öğrenilmesinden sonra 2 yıl ila 10 yıl içerisinde tazminat davaları açılmalıdır. İstisnai durumlar dışında herhangi bir şekilde dava açılamayacaktır.
Tazminat Davaları Nerede Açılır?
Tazminat davalarında aslında davanın açma sebebine bağlı olarak çeşitli mahkemeler de bununla beraber açılır. Yani tazminat davaları için tek bir görevli mahkeme belirtilmez. Örneğin doktorun yanlış tedavisi sebebiyle açılacak dava ile sözleşmeden kaynaklı olarak açılacak davalar birbirinden farklı mahkemede açılabilir. Biri Tüketici Mahkemesi’nde açılırken diğeri Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılır. Yani aslında bakıldığı zaman tamamen davaya bağlı olarak mahkeme açılır.
Davanın açılma sebebi sonucunda davanın açılacağı görevli mahkeme belirlenir. Bu belirleme ile beraber davanın nerede açılacağı da önemlidir. Mahkeme genel anlamda zarar görenin yerleşim yerinde, haksız fiilin işlenmiş olduğu bölgede ve davalının yerleşim yerinde açılabilir. Davanın nasıl açılacağını ve nerede açılacağını bilmiyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz.
Tazminat Davası Ne Zaman Sonuçlanır?
Tazminat davası, haksız görülen kişi tarafından açılabilir. Ancak dava açıldıktan sonra çeşitli dilekçeler aşaması bulunur. Dava açıldıktan sonra ve cevap geldikten sonra ilk cevap ve ikinci cevap dilekçesi olmak üzere karşılıklı dilekçeler sunulur. Sadece bu karşı tarafla olan dilekçe aşaması bile 1- 2 ay kadar sürebilir. Dilekçe aşamasının sona erebilmesi için ve ön inceleme duruşmasının açılabilmesi için her iki tarafa da tebligat gönderilir. Tebligat gönderildikten sonra ön inceleme duruşması tamamlanır. Tamamlandıktan sonra mahkeme tahkikat aşamasına geçer.
Tahkikat aşaması aslında davayı kazanmak isteyen kişiler için oldukça önemlidir. Çünkü bu aşamada çeşitli deliller toplanır. Eğer deliller içerisinde tanık varsa tanık beyanı alınır. Kazaya dayalı bir tazminat davası varsa zarar ya da sakatlık adına bilirkişi raporu oluşturulur. Bunun sonucunda kusurun hesaplanması da rapora eklenir. Bunun üzerine itiraz da edilebilir. Eğer mahkeme itirazı yerinde görürse bilirkişi yeniden rapor hazırlayabilir. Deliller toplandıktan sonra sözlü tahkikat yani karar duruşmasına geçilir.
Mahkeme kararını verdikten sonra itiraz edebilmek için kişiler itiraz yoluna başvurabilir. Ancak tazminat davası aşamaları burada son bulmaz. Çünkü şu an çok çeşitli alanlarda dava bulunur. Mahkemenin iş yoğunluğu, adli tatil, duruşma günlerin belirlenmesi gibi çok çeşitli sebepler ortaya çıkabilir. Bu nedenle tazminat davaları süresi genel anlamda 1- 2 sene kadar sürebilir. Tazminat davası süresini en kısa hale getirip bir an önce kazanmak için benimle iletişime geçebilirsiniz.
Tazminat Davası Çeşitleri Nelerdir?
Çok çeşitli olmasıyla beraber Tazminat Davaları daha kısıtlı hale getirilebilir. Tazminat davaları çeşitleri için bir sıralama yapılacak olursa şu şekilde olabilir;
- Maddi ve manevi tazminat davası,
- Boşanma tazminatı,
- İş kazası sonucunda açılabilecek tazminat davaları,
- Ölümlü ya da yaralanmalı olarak gerçekleşen trafik kazası nedeniyle açılabilecek olan tazminat davası,
- Kişilik haklarının zedelenmesi sonucunda açılan tazminat davası,
- Trafik kazası sonucunda gerçekleşecek olan araç değer kaybı sebebiyle açılacak olan tazminat davası,
- Telif hakları sebebiyle açılan tazminat davası,
- Destekten yoksun kalma nedeniyle açılan tazminat davası,
- Yanlış tedavi sonucu doktora karşı açılacak tazminat davası.
Sizler de yaşadığınız haksızlık sonucunda hakkınızı savunmak ve açtığınız tazminat davalarını kazanmak için zaman kaybetmeden benimle hemen iletişime geçebilirsiniz.