D eğer Kaybı ve Tazminat
Araç değer kaybı hesaplama, trafik kazaları sonrasında onarım gören araçların ikinci el piyasa değerlerinde meydana gelen kayıpların durumudur.
Trafik kazası sonrasında yaşanan zarara bakılmadan, araç ne kadar kusursuz bir şekilde tamir edilirse edilsin değer kaybı ortaya çıkar. Tramer (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi) kaydına sahip olan araçların ikinci el değerleri düşmektedir. Kaza sonrası onarıma tabi tutulan araçlara teklif edilen bedel, hiç kazaya karışmamış araçlarda daha yüksektir.
Trafik kazası durumunda, kazada kusursuz olan aracın sahibi, araç üzerinde maddi hasarın tespiti ve oluşan değer kaybının tazmin edilmesi için belirli haklara sahiptir. Kazada kusuru bulunmayan kişinin aracında meydana gelen zarar durumu kazaya kusuruyla sebep olan taraf karşılamakla yükümlü olacaktır. Bu nedenle, meydana gelen trafik kazasında kusuru olmamasına rağmen araç üzerinde değer kaybı oluşan araç sahibi, kazaya sebep olan kusurlu aracın trafik sigortası poliçesini düzenlemiş olan sigorta şirketine başvuru gerçekleştirebilir.
Kazada kusurlu olan kişi değer kaybı talebinde bulunma hakkına sahip olmayacaktır. Aracın kasko sigortası kapsamında, kaza sonucu kusurlu olsa dahi değer kaybı talebinde bulunabilir. Kazan konusunda yerli ve yabancı müvekkillerime hukukun her alanında hizmet verebiliyorum. Çalışmalarımda hukukun üstünlüğü, gizlilik, profesyonellik ve kalite prensipleri doğrultusunda evrensel hukuk ilkeleri üzerinden hareket edebiliyorum.
Dava öncesi ve sonrası her aşamada ihtilaflara müdahalelerde bulunarak hukuki çözümler sunmaya devam ediyorum. Hak arama özgürlüğünün güvencesi olan avukatlık mesleğinin icrasında en iyi desteği verebiliyorum.
Araç Değer Kaybı Tazmininden Kim Sorumludur?
Trafik kazası sırasında kusurlu olan taraf, kazanın gerçekleşmesinde herhangi bir kusuru bulunmayan araç sahibinin zararını karşılaması gerekir. Bu yüzden araç değer kaybına ilişkin talepler, meydana gelen kazada haksız tarafa sürülür.
Değer kaybı tazminatının hesaplanmasında Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartlarında belirtilen kriterler üzerinden esas alınıyor Anayasa Mahkemesi’nin 17.7.2020 tarihinde 2019/40 E-202/40 K. sayılı kararı ile Karayolları Trafik Kanunu’nun 90. maddesinin birinci cümlesinde bulunan “…ve bu Kanun çerçevesinde hazırlanan genel şartlarda…” ibaresi ile ikinci cümlesindeki “…ve genel şartlarda…” ibaresinin ve 92. maddesinin (i) bendinin kanuna aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiş olması nedeniyle zarar kapsamı; 2918 sayılı KTK’nun ve 6098 sayılı TBK’nun haksız fiile ilişkin hükümlerine göre belirlenmektedir.
Trafik kazalarında araçlar üzerinde ortaya çıkan değer kaybı, sigorta süreçleri açısından önemli konulardan bir tanesidir. Kazada kusurlu olan ve kusuru olmayan araç sahiplerinin karşılaştığı durumlar farklılık gösterebilir.
Kazada Kusurlu Olan Araç Sahipleri
Kaza sonrasında kusurlu olan araç sahiplerinin trafik sigortası, yani Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigorta Poliçesi, üzerinden hasarları karşılar. Kusurlu olan araç sahiplerinin araçlarında ortaya çıkan değer kaybı, trafik sigortasının kapsamı dışındadır.
Kazada Kusuru Olmayan Araç Sahipleri
Kazada kusuru bulunmayan araç sahiplerinin trafik sigortası poliçesi, kendi araçlarının onarım masraflarını ve diğer araçlara verilen zararları bir arada karşılayacaktır. Kusuru bulunmayan araç sahibinin aracında meydana gelen kazaya bağlı olarak değer kaybı ortaya çıkması durumunda bu değer kaybını karşılayan taraf sigorta şirketidir.
Kasko Sigortası ve Değer Kaybı Talebi
Kazada kusurlu olan kişi kasko sigortası kapsamındaysa ve poliçede değer kaybı talebi hakkı tanınıyorsa tazminat talebinde bulunabilir. Kaza davalarında işin veya davanın aşamaları ve olası sonuçları hakkındaki hukuki görüşümü müvekkillerime aktarabilirim. Ayrıca vekaletini aldığım müvekkillerimin dava süreci ve yapılan işin aşamaları hakkında bilgi sunabilirim.
Araç Değer Kaybının Tespiti
Kaza sonucu meydana gelen araç değer kaybının tespiti, Yargıtay kararlarına göre hesaplanmaktadır. Tespit işlemi son derece basittir. Hesaplama yöntemi şu şekildedir.
Total Değer Kaybı = Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutu Katsayısı x Aracın Kullanılmışlık Durumu
Sigorta eksperleri, araç üzerinde meydana gelen değer kaybını tespit ederken pek çok kriteri dikkate alır. Trafik kazaları sonrasında değer kaybı yaşayan araç sahipleri için sigorta şirketlerinin ödemeleri gereken tazminatlar bazen reddedilebilir. Bu gibi durumlarda çözüm arayışı için Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapmalısınız. Çözülemeyen durumlarda sizlere gereken desteği verebilirim. Hukukun bütün alanlarında müvekkillerimle beraber en iyi sonucu alabilirim.
Araç Değer Kaybı Davası İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Araç değer kaybı davası için gerekli şartlar şu şekilde açıklanmaktadır.
- Değer kaybı tazminatı kazadan sonra iki yıl içerisinde talep edilmelidir. Alacağınızın zamanaşımına uğramasına fırsat vermeden mutlaka hakkınızı aramalısınız.
- Araçta hasar gören alanda önceden hasara uğramamış veya yenileme işlemine tabi tutulmamış olmalıdır.
- Mini onarım ile giderilebilen basit işlemler değer kaybı teminatı kapsamı dışında kalmaktadır.
- Ağır hasar kaydına sahip olan araçlar üzerinde meydana gelen hasarlarda değer kaybı alınmaz.
- Aracın kilometresi 165.000 üzerinde ise değer kaybı tazminatı alınmaz.
Aracınız kazaya karışmışsa hak kaybına uğramamak için mutlaka uzman bir avukattan destek almanız gerekir. Aracın kaza sebebi ile uğradığı değer kaybı ile ilgili tazminatlar konusunda sizlere yardımcı olabilirim. Değer kaybı alanında uzman bir avukat olarak hak kaybına uğramanızın önüne geçebilirim. Trafik kazaları sonrası aracınızda oluşan değer kaybına başvuru ve değer kaybı tazminatını geri alma konusunda sizlerin yanındayım. Değer kaybı hesaplama için merak ettiklerinizi bana iletebilirsiniz.